Årsmötet

Årsmötet genomfördes enligt plan den måndag 8 november. Vi var 17 personer på plats i Tintomararummet, 8 personer deltog via Zoom, och 3 hade lämnat fullmakt.

Erfarenheterna av att genomföra möte via Zoom tar vi med oss. Vi planerar att det även fortsättningsvis ska vara möjligt delta på medlemsmötena på distans. Vi har en del att lära oss om hur vi ska göra med ljud och kamera, men vi fick värdefull återkoppling från de som deltog på årsmötet via Zoom. Önskemålet om att spela in möten tar vi med oss.

Nu när budgeten är godkänd kan vi börja planera inköp av en slunga. Styrelsen fick i uppdrag att ta fram ett förslag på plats och rutiner. Styrelsen fick även i uppdrag att ta fram ett förslag på rutiner kring en vaxsmältare.

Protokollet kommer att publiceras på hemsidan inom kort.

Hedersmedlem

Årsmötet biföll styrelsens förslag att utse Nisse Blomberg, som har varit ordförande i elva år, till hedersmedlem. Nisse tackades dessutom av som ordförande med en flaska whiskey och blommor.

Vi vill återigen tacka Nisse för allt han har gjort för Sollentuna Biodlarförening, och utan dig, Nisse, hade föreningen inte funnits i nuvarande omfattning.

Årsrapporter

Nästan alla medlemmar har lämnat in sina årsrapporter, och i skrivande stund håller jag (Monique) på att sammanställa rapporten som ska skickas till förbundet.

Totalt antal inkomna årsrapporter61
Totalt antal invintrade samhälle 2019136
Totalt antal vinterförluster30 (22 %)
Totalt antal invintrade samhälle 2020193
(en ökning med drygt 40 %)
Total honungsskörd 20203 281,5 kg

Nya styrelsen

Nya styrelsen tackar för förtroendet från årsmötet, och hade förra veckan sitt konstituerande möte. Där fördelades uppdragen (se sidan Vår styrelse) och vi började planera för biåret 2021.

Medlemsträffar, trivselträffar, styrelsemöten mm kommer att publiceras under Evenemang.

Medlem i rampljuset

Styrelsen diskuterade hur vi i dessa tider med social distansering och isolering kan lära känna varandra och vi börjar med att sätta en medlem i rampljuset i informationsbreven.

Jag börjar med mig själv.
Jag heter Monique Widingsjö, är gift, vi har två barn, en hund, ett par katter och invintrade 32 samhälle.

Jag jobbar till vardag som kursadministratör på Stockholms universitet och just nu vistas vi mest på vår gård i Norrby i Östhammar kommun och jobbar på distans.

Sommaren 2016 pratade vi om att det kanske vore kul att ha bin. I julklapp fick jag Joachim Pettersons bok Bisyssla: Bin, biodling och biprodukter vilken jag läste den från pärm till pärm i mellandagarna.

Jag anmälde mig till kursen Biodling nybörjare Sollentuna/Upplands Väsby och 2 juni 2017 åkte vi till norska gränsen för att hämta två carnicasamhälle (se bilden) som fick bo på lantstället.

Senare under året köpte vi även ett buckfastsamhälle som vi hade i trädgården i Sollentuna.

Vi blev så stuckna att vi bestämde oss för att satsa på biodling, och de kommande åren planerar vi att expandera främst genom delning och drottningodling med carnicabin.

Att bli medlem i Sollentuna Biodlarförening var självklart, och att jag blev vald till ordförande är en stor ära och en stor utmaning. Det blir inte lätt att efterträda Nisse, men med resten av styrelsen bredvid mig och er hjälp, är jag övertygad om att jag kan bidra till att alla i föreningen känner sig välkommna och tillsammans kommer fram i vår biodling genom att dela kunskap, erfarenheter och tips.

Namn informationsbrev

Styrelsen avser att skicka ut ett informationsbrev ungefär 10-12 gånger om året. Jag (Monique) tycker att det ska ha ett namn, och vill uppmana alla att gå in till vår Facebookgrupp (endast medlemmar i Sollentuna Biodlarförening) och bidra med och rösta på namnförslag.

Styrelse Sollentuna Biodlarförening
Monique, Lasse, Tomas, Ingegerd, Eva, Thomas & Johan