Informationsbrev Sollentuna biodlare

6 maj 2022

Prov amerikansk yngelröta

2019 genomförde Sollentuna Biodlarförening ett samlingsprov för att säkerställa att det inte förekommer amerikansk yngelröta i Sollentuna kommun efter utbrottet i Sigtuna.

Det är nu tre år sedan, och i år ska vi återigen utföra ett prov och skicka den till Mellifera Veterinärtjänst för screening.

Närmare information kommer senare, men för att kunna planera skulle vi behöva lite information från er som vill delta. Det vi vill veta är postnumret på uppställningsplatsen och hur många samhällen du har på denna uppställningsplats. Har du flera uppställningsplatser, får du gärna fylla i formuläret flera gånger.

Själva provtagningen är enkel och kan du utföra när du ändå den kommande perioden är in i bikupan/bikuporna:

 • Ta 20 bin från varje kupa
 • Stoppa dem i frysen för att avliva bina
 • När bina är döda kan man lägga alla per bigård i ett kuvert med ditt namn, bigårdens postnummer och antal bikupor
 • Förvara kuverten i frysen tills det är dags att samla proverna (information om detta följer)

Kommande evenemang

 • Sigtunaortens biodlarförening bjuder in till Ålandsresa 28 maj och du kan stanna kavar till den 29 maj om du vill.

  Sigtunaortens biodlarförening arrangerar en föreningsresa dessa datum med en gemensam programpunkt den 28/5. Detaljer för lördagens program kommer inom kort men vi kommer bland annat att träffa Ålands biodlarförening för att utbyta erfarenheter.

  Just den 28-29 maj arrangeras Åland grönskar som kan liknas vid en Skördefest men man vill lyfta vårens läckerheter – äppelblom, primörer och nyfödda djur. Så då kan du stanna för att själv besöka de utställare som deltar i Åland grönskar den 29 maj.

  Vi hoppas du tycker det är trevligt att åka till Åland denna tid och besöka en annan förening. Det är ingen kostnad att delta i programmet. Var och en samåker i bilar till Åland och sällskapet bestämmer själva om de vill vara kvar över natten. Därmed sköter ni själva bokning av transport och övernattning, eftersom vi som förening inte har kapacitet av vara ”resebyrå”.

  Du hittar bra länkar och information om bokningar nedan. Anmäl om du vill delta i de gemensamma programpunkterna till Petra Onerhed på petra.onerhed@sigtunabiodlarna.se.

  Turlista Grisslehamn – för bokning av bil och passagerare. OBS, Boka så snart som möjligt då det är långhelg och det kan vara svårt att få plats annars. Det kostar lite mer att telefonboka. Bokar du på nätet ingår personbiljetter vid bokning av bil.
  https://www.eckerolinjen.se/turlista.html

  Förslag på boenden; eftersom det är valfritt att övernatta nedan finns nedan förslag på boende. Så klart kan du boka något helt annat. Förslag på fler boenden finns på alandgrönskar.ax

  Stalldalen – http://www.stalldalen.com/ eller telefon +358 457 3454443
  Bastö stugby: http://bastohotel.com/sv/ eller telefon +358 45 73449583

  Ålands Biodlarförening: http://www.biodlarna.ax/
  Granna – Jan Mattson äppelmuster; https://www.grannas.ax/sv/har-hittar-du-grannas-appelmust
  Daniels frukt: https://www.danielsfrukt.com/fruktodling
  Åland grönskar: https://alandgronskar.ax/utflyktsmal/Styrelse Sollentuna Biodlarförening
Monique, Eva, Tomas, Ingegerd, Thomas, Johan & Akos