Informationsbrev Sollentuna biodlare

30 januari 2022

Vi minns

Sollentuna biodlarförenings förre ordförande Nisse Blomberg har avlidit den 22 januari 2022 efter en tids sjukdom. Nisse blev 74 år.

Som biodlare i Sollentuna med omnejd vet de flesta vem Nisse var. Han ledde nybörjarkurser och delade gärna med sig av sin kunskap och stora erfarenhet, han hade inte långt till ett leende och bjöd på allehanda klurigheter.

Nisse började sin biodlarbana på 1980-talet och arbetade under flera år som bitillsynsman. Han var den förste som upptäckte och slog larm om varroa-kvalstret i Stockholms-området.

Han var en fantastisk representant för biodling och ledde och drev Sollentuna biodlarförening i tio års tid, då föreningen växte i antal medlemmar.

Nisse har hunnit med många bigårdar och samhällen men det var vid sommarstället Stabby, nära Älmsta i Roslagen, som var hans fasta punkt. Där hade han biodling i över 30 år.

Vi i Sollentuna biodlarförening fick alla del av hans kunskap när han på våren delade bisamhällen hemma hos Eva och Bertil, larvade drottningceller eller samtalade över en korv. Vi har lyssnat till honom på föreningens möten i Fridshyttans lokaler. Vi har tillsammans smakat på honung och fått förståelse för alla dess egenskaper.

Vem har inte ringt Nisse och fått goda råd av honom när man inte vetat vad som hänt i kupan. Han ställde alltid upp och tog sig alltid tid med att hjälpa till.

Nisse var allas vår mentor.

Vi saknar honom.Styrelse Sollentuna Biodlarförening
Monique, Eva, Tomas, Ingegerd, Thomas, Johan & Akos