Informationsbrev Sollentuna biodlare

7 mars 2021

Allmän information

I styrelsen har vi nu fått upp farten i arbetet med regelbundna möten och planeringen inför vårens och sommarens alla aktiviteter pågår för fullt. Alla möten sker fortsatt digitalt, men vi hoppas och planerar även för att kunna genomföra fysiska träffar igen så småningom. Det som arbetas med just nu är innehållet i medlemsträffarna, föreningsbigården med införskaffande av en slunga till föreningen, kommande kursverksamhet med mera.

Just nu i föreningsbigården

Fredag 26 februari kontrollerade Tomas föreningskupan. Han rensade flustret och öppnade locket lite snabbt. Han ville inte lyfta på täckbrädorna men lättade lite på täckningen. Det syntes inga levande bin, så vi får göra en mer utförlig kontroll när vädret tillåter.

Föreningskupan Hersby Hembygdsgård 2021-02-26
Foto: Tomas Wikberg

I bigården

Bin i Krokus 2021-03-02
Foto: Johan Widingsjö

När det blev en lite varmare period i månadsskiftet såg vi med glädje många bin som fick en möjlighet att utföra en ordentlig rensningsflygning. Vi hoppas att även era bin klarat sig så här långt och tog till vara på chansen.

Nu när det blir ljusare och varmare kommer yngelsättningen så småningom i gång på allvar och då tilltar också förbrukningen av foderreserverna. Ett samhälle som gått in i vintern med tillräckligt mycket på lager bör inte ha några problem att klara sig tills det finns näring att hämta i naturen. Ibland kan det ändå finnas ett behov att ge stödfoder i form av foderdeg eller pollenersättning om de av någon anledning gjort av med mer än normalt under de kalla vintermånaderna, eller det kommer ett bakslag med en kallare period som inte tillåter bina att flyga ut och samla. När aktiviteten ökar på riktigt är det också viktigt att de har tillgång till vatten.

I naturen finns nu bland annat hassel och krokus som blommar. Skicka gärna in rapporter och bilder till sbf@sollentunabiodlare.se när ni ser andra vårtecken som tussilago eller att bina kommer hem med pollenbyxor så kan vi föra en liten kalender och jämföra från år till år.

Medlemsträffar

15 februari hade vi första digitala medlemsträffen om etiketter. Tyvärr misslyckades inspelningen, men det blev en lyckad och uppskattad kväll där Monique gav en kort presentation, sedan diskuterades det i små grupper som avslutades med en uppsamling och helgrupp. Vi gick först igenom SBR:s etiketter och locketiketter, sedan behandlades egna etiketter och vilka uppgifter som ska finnas med och vilka som får vara med och till slut började vi diskutera etiketterna till föreningskupan.

Nästa medlemsträff är 15 mars kl. 19 där Eva kommer att prata om Krav, Eko, svenskt Sigill, Från Sverige mm.

Medlem i rampljuset

Jag heter Tomas Wikberg, och är kassör i föreningen.

Nu är jag pensionär, men jag arbetade under många år på ett stort, svenskt verkstadsföretag med huvudsaklig verksamhet ett par mil väster om Gävle. Jag kommer från Skellefteå, men har tillbringat merparten av mitt liv i Stockholmstrakten. Jag är gift och har två vuxna barn.

Tomas Wikberg, Kassör
Foto: Tomas Wikberg

Är nog en ganska typisk ”föreningsmänniska”, och medlem i flera föreningar. Mitt biintresse väcktes för många år sedan, och jag inhandlade Åke Hanssons ”tegelsten” Bin och biodling, som jag plöjde från pärm till pärm. Den boken lär vara lite av en raritet idag, så jag vårdar den ömt.

Dock kom livet emellan, som man säger, men efter fyrtio års betänketid (jag är ju norrlänning, och man ska inte förhasta sig) så skaffade jag mitt första bisamhälle för fem år sedan.
Jag gick nybörjarkurs för Olle Lundkvist och Thomas Ullman (på Väsby gård), och efter det var det oundvikligt att skaffa det första samhället, som Olle levererade.

Som mest har jag haft sex samhällen, men efter en dålig vinter (förra vintern) så börjar jag nu på ny kula med ett.
Binas samhällsbygge och organisation är fascinerande, och det känns rätt att kunna bidra till ”vår överlevnad” (utan bin och andra pollinatörer, ingen mat på bordet).

Vid sidan av biintresset så fågelskådar jag en hel del, åker motorcykel (gärna i Norge), och pysslar om båten.

Repetitionskurs

Det har kommit in några intresseanmälningar till repetitionskursen. Vi sitter just nu för fullt och planerar den, och återkommer under veckan med mer information. Den kommer att vara digital och pågå i 3-4 timmar under en av de kommande helgerna.

Är du intresserad att delta, mejla gärna till monique@sollentunabiodlare.se

Styrelse Sollentuna Biodlarförening
Monique, Lasse, Tomas, Ingegerd, Eva, Thomas & Johan