Allmän information

Nu är en underbar tid, bina surrar och alla växter börjar vakna och en del har redan blommat ut. Grönskan blir djupare och djupare.

Styrelsen hade styrelsemöte den 25 maj och vi satt ute på hembygdsgården. Det var trevligt att se alla i verkligheten. Videosamtalen har sina begränsningar.

Som du säkert vet anser förbundet att vi inte ska hålla möten med fler än tio medlemmar och att sådana möten bör hållas utomhus. Styrelsens beslut är att vi följer denna rekommendation och naturligtvis även Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Styrelsen tar sommaruppehåll nu och träffas inte förrän den 8 september men det går alltid bra att ringa om du har problem med t ex svärmar. Se också landet runt:
https://www.svtplay.se/video/26893021/landet-runt/landet-runt-avsnitt-19-5?start=auto

Föreningsbikupa

Det är roligt att meddela att Sollentuna biodlarförening troligen snart har en bigård på Sollentuna hembygdsgård. Vi är i slutfasen i förhandlingsarbetet med hembygdsgården och förhoppningsvis är allt klart till mitten av juli.

När den formella invigningen blir är inte bestämt ännu, men håll utkik på vår hemsida.

Evas dag inställd

Det blir en annorlunda dag hos Eva i år med tanke på den pandemi vi befinner oss i. De som går nybörjarkursen och som än så länge bara gått halva kursen kommer att bli bjudna till Eva och Bertil Person. Kursledarna Thomas och Nisse kommer då att visa hur man kan dela ett samhälle.

Medlemsenkät

Det var många medlemmar som fyllde i medlemsenkät nummer två. Vi tackar för alla svar.
De flesta medlemmarna har Buckfast-bin och har dem i lågnormal-lådor.

Vi kommer också att skicka ut några nya frågor och vi hoppas att det är många som svarar.
Syftet med dessa enkäter är att de ska vara en hjälp för dig genom att du vet hur alla andra gör. Kom gärna med input till frågor som du vill ha belysta.

Oxalsyreförångaren

Den oxalsyreförångare som föreningen äger är trasig och Thomas kommer att undersöka om den går att laga. Om så inte är fallet är det troligt att vi köper en ny till föreningen för att bistå medlemmar som önskar använda den. Om det blir ett så kallat ”varroatåg” har styrelsen inte bestämt ännu. Det finns några i föreningen som anser att förångaren inte ger tillräcklig effekt och får delvis stöd av Preben i en artikel som finns publicerad i senaste bitidningen. Artikeln handlar om hur vi bör bekämpa varroa-kvalster. Väl värd att läsa.

Drottningodling

Förbundet planerar också någon form av ytterligare undervisning i drottningodling och har haft en första träff för alla avelssamordnare.

Köp och försäljning av bisamhällen

Om du varit inne på vår hemsida så finns det flera medlemmar som vill köpa avläggare eller samhällen och vi räknar med att det finns fler som gärna vill köpa. Men det kan ju även tänkas att det finns medlemmar som vill dra ned eller som är beredda att göra en avläggare för att alla våra medlemmar ska kunna ha bin. Vi vill därför uppmana dig som biodlare i föreningen att fundera över om du t ex vill sälja en avläggare till en föreningsmedlem. Meddela Monique som kan lägga upp det på hemsidan eller om du inte vill vara med där är det ändå bra att meddela styrelsen så kan vi förmedla kontakter.

Styrelsen tycker att det är rimligt att en avläggare i år kostar 1800 kr för föreningsmedlemmar. Det ska då vara antingen årets drottning eller fjolårets drottning och i övrigt tio LN-ramar. Om ramar inte följer med utan leveransen är mer som ett paket (s.k.
paketbin) bör priset stanna på 1500 kr.

Bigården

  • Nu har alla samhällen kommit igång och snart får vi se upp med svärmar och svärmtendenser. Nu kan det vara tillfälle att dela på ett samhälle.
  • Se till att det finns tillräckligt med utrymme i bikupan för att minska risken för svärmning. Det är denna tid som du kan se till att samhället blir starkt med många bin.
  • När det är en stor yngelproduktion kan det vara lämpligt att sätta på skattlådor.
  • Glöm inte drönarramen så att du kan påbörja drönarutskärningar.
  • Kontrollera varroatryck i alla samhällen. Om du har mycket varoa, bör du behandla genast.

Om du känner dig osäker och vill prata med någon går det alltid att ringa Nisse (070-753 49 12), Olle (070-337 18 37) eller Thomas U (070-735 67 76).

Ta hand om er. Vi hörs.

Sollentuna 2020-05-28

Styrelsen