Informationsbrev Sollentuna biodlare
24 juni 2021
Allmän information
Det verkar vara väldigt många svärmar i år. Har du inte gjort det än, är det hög tid att göra en avläggare så att drottningen kan paras och samhället växa till sig. Om du inte vill ha fler samhällen kan du senare vid invintringen slå ihop avläggaren med modersamhället och du har samtidigt gjort ett drottningbyte.
Se till att bina har tillräckligt många skattlådor så att de inte behöva lagra honungen i yngelrummet, vilket leder till att drottningen begränsas i att lägga ägg vilket leder till att de inte kan utveckla sig som de behöver.
Just nu i föreningsbigården
I dagarna kom Naturskyddsföreningen ut med årets upplaga av sin rapport som heter ”Sveriges bi-vänligaste kommun 2021”. Glädjande placerade sig Sollentuna på delad första plats tillsammans med Helsingborg. Rapporten kartlägger kommuners arbete med att gynna bin och andra pollinatörer. Detta är något som vi som biodlare såklart är extra glada och stolta över.
I bigården
Kupan i föreningsbigården har två skattlådor och den ena är nu väldigt tung. Under hela våren har de haft en drönarram där en gång i veckan en tredjedel skurits ut. Nästa vecka tas drönarramen bort och vi ska i mitten av juli kontrollera varroatrycket.
Föreningen har skaffat en slunga, och styrelsen ska slunga första gången onsdag 14 juli på Hersby hembyggdsgård.
Slungan kommer också kunna användas av medlemmarna, men proceduren hur det går till är inte färdig än, men kommer under andra halvan av juli.
Svärmjour
Det behövs fler som kan fånga svärmar och vill vara med i svärmjouren. I många fall blir markägaren jätteglad att du som biodlare tar hand om svärmen och du får ett bisamhälle på köpet. Är du intresserad eller vill ha mer information, får du gärna kontakta någon i styrelsen (se https://sollentunabiodlare.se/var-forening/var-forening-2/ för e-postadresser).
Trivselträffar
Förra veckan planerade vi med kort varsel en trivselträff. Det kom några medlemmar och vi tittade i föreningskupan samt hade trevliga diskussioner om bin såklart.
Styrelsen har nästa möte onsdag 14 juli, och ni är välkomna kl. 18 på Hersby hembyggsgård för att umgås, ställa frågor, kolla i föreningskupan och träffa andra medlemmar.
Medlem i rampljuset
Jag heter Johan Widingsjö och har varit ledamot i styrelsen sedan november 2020, där jag har ansvar för avelsfrågor och webben. Efter att under några år åkt förbi en biodlare på vägen till landstället och sett spännande kupor längs vägen och sedan läst några böcker i ämnet, anmälde jag mig 2017 till en intensiv nybörjarkurs i biodling hos Spånga biodlarförening. Kursen hölls på Eggeby gård med en stor fungerande bigård, så det var både teori och praktik vid varje kurstillfälle.
Efter både jag och min fru (Monique) gått kurs på varsitt håll kändes det som en hel evighet att leta och vänta på att få tag på egna samhällen och komma i gång. Vi hittade en försäljare i skogarna utanför Arvika, och jag blev senare även erbjuden att köpa en avläggare från Eggeby och så var vår resa på god väg.
Nu under pandemin med möjligheten att arbeta på distans från ”landet” har det varit möjligt att lägga ännu mer tid på biodlingen, vilket har varit ett stort plus mitt i all isolering. Jag tycker det är oerhört fascinerande att fundera, diskutera kring bin samt lära mig och dela med mig och utöka min kunskap om hur bin fungerar. Ju mer jag lär desto mer inser jag att det finns massor mer att lära och desto intressantare blir det!
I år är vårt mål att ta tag i avelsdelen ordentligt samtidigt som vi utökar mängden samhällen kraftigt. Jag arbetar också med att ta fram ett enkelt avelsprogram för föreningen så att vi alla kan vara delaktiga i att förbättra genetiken och få snällare och mer produktiva bin som är en fröjd att arbeta med.
Preben säger
Foto: Lotta Fabricius Kristiansen
För att minska vinterdödlighet är hygien viktig. Rengör kupkniv och biborste ofta, och undersök ramar för tecken på sjukdom innan du flyttar ramar mellan samhällen
Använd aldrig begagnad utrustning förrän det har rengjorts ordentlig.
Preben Kristiansen, föreläsning 2021-03-25
Månadens dragväxt
En värdefull biväxt
Snart blommar tisteln. Tistelsläktet (Cirsium) är ett växtsläkte som ingår i familjen korgblommiga växter. Det finns två eller fleråriga tistlar. De har rak stjälk med parflikiga blad och ofta rödvioletta blommor som kan vara både en- och tvåkönade. Tisteln har skyddande taggar på blad, stam och blomma. Den blommar i juli till september. Den vanligaste arten i Sverige är Vägtistel, (Cirsium vulgare), men det finns sju olika arter i Sverige. Tisteln är en mycket nektarrik blomma men är även en god pollenväxt. (Suffixet tistel används även i andra växtfamiljer, typ Bolltistel, Mariatistel och Ulltistel).
Tisteln är Skottlands nationalblomma och en legend berättar att en viking en natt steg på en tistel och skrek av smärta och därmed larmades skottarna.
Protokoll från 2021 års Riksförbundsmöte
Protokollet från årets Riksförbundsmöte finns nu utlagt på Biodlarnas hemsida: https://www.biodlarna.se/kontakt/riksforbundsmote/
Glad Midsommar
Många har kanske redan slungat en första gång. Du vet väl att svenska jordgubbar med nyslungad honung (och vaniljglass) passar utmärkt till midsommar.
Styrelse Sollentuna Biodlarförening
Monique, Lasse, Tomas, Ingegerd, Eva, Thomas & Johan