Informationsbrev Sollentuna biodlare
31 mars 2022
Föreningsbigården
De senaste veckor har det varit fint flygväder, och på bilden kommer några bin hem efter har varit ute och besökt blommor. Det främre biet har benen tydligt längre ner än ett bi som lämnar kupan där hon har honungsmagen full med nektar eller vatten. Det gör hon så hon har en bättre balans när hon flyger.
Vi minns
Efter en lång tids sjukdom gick Olle Lundkvist bort måndagen 14 mars. Olle har länge varit aktiv i föreningen i olika sammanhang. Han har suttit i styrelsen, varit delaktig i kurser för både nybörjare, som många i föreningen har gått och inom drottningodling. Han försåg också många nybörjare med snälla bin och ett uppskattat mentorskap.
Medlemsträff 28 mars
På måndagens medlemsträff diskuterades hur bina klarar av de växlande förutsättningarna under våren samt vad vi kan göra för att hjälpa till. Vilka växter som de har börjat hämta pollen och kanske lite nektar ifrån samt skillnaden mellan stöd- och drivfodring. Hur och när man kan fodra bina, och inte minst varför.
Vi diskuterade även vad ett bakslag i temperatur, som nu kommit, gör med bina, samt hur de hanterar detta genom att anpassa storlek på klot, yngelsättning med mera.
Det var bra uppslutning, men vi önskar såklart att ännu fler medlemmar kommer och berättar om sina erfarenheter eller funderingar. Det finns alltid något att lära av varandra.
Kommande evenemang
- Lördag 23 april kl. 10-12: Studiebesök hos SLU:s biavdeling, organiserad av Sigtunaortens biodlarförening.
Anmäl dig senast 7 april via e-post till petra.onerhed@sigtunabiodlarna.se. - Måndag 25 april kl. 19-21: Kvällens tema kommer i ett separat mejl.
Träffarna är i Malenelund, även kallad Scoutstugan, Strandvägen 80 i Sollentuna.
Föreningen bjuder på kaffe, te och fikabröd!
Medlemmarna i grannföreningarna är välkomna. - Lördag 30 april kl. 10-12: träff för nya medlemmar, men alla som har frågor och funderingar är välkomna. För att kunna förbereda oss, skulle vi uppskatta att du meddelar att du kommer, samt om du har specifika frågor, meddelar dem i förväg, så vi kan ta med extra visningsmaterial. Om vädret tillåter öppnar vi föreningskupan och tittar hur det står till. Har du egna skyddskläder och vill titta kan du ta med dem. Det finns även tillgång till skyddskläder att låna.
Träffen sker på Hersby Hembygdsgård, Lillhersbyvägen 1 i Sollentuna.
Ni som blev medlem under 2020, 2021 eller 2022 får en separat inbjudan via e-post i april.
Se även kommande evenemang på vår hemsida.
Till salu
- Anders Kolmodin har en del biodlingsgrejer till salu:
- 2 kompletta Nackakupor LN, med 4 lådor, nymålade gula
- ramar och vaxkakor, en del monterade
- foderlådor
- en hel del kringutrustning
- en bibänk för tre kupor
Är du intresserad kan du kontakta Anders: anders.kolmodin@kolmodin.se eller 0708 35 33 36.
Preben säger
Ta bilder från ramarna för att lätt kunna förstora de på datorn.
SBR:s Handbok i bihälsa kan vara till hjälp med tydliga bilder av en del vanliga sjukdomar (https://bibutiken.biodlarna.se/bocker/larobocker/handbok-i-bihalsa).
Vad är en dragväxt?
Vi har i Bidraget skrivit om pollen- och nektarstinna växter. Men även om en växt är full med pollen är det inte säkert att den betraktas som en dragväxt.
Med dragväxt menas en biväxt som bina föredrar framför andra växter. Men det ska också vara ett stort bestånd för att kallas dragväxt.
De växter som vi traditionellt kallar dragväxter är t ex sälg, rasp och vitklöver, dvs växter som ofta finns i jordbrukslandskap. En annan utmärkt dragväxt är mjölkört och den finns i regel i de norra delarna av det svenska jordbrukslandskapet. Blåbär och lingon kan också betraktas som dragväxter beroende på mängden av dem. Den s k honungsdaggen är detsamma liksom ljungen.
Maskros däremot finns i regel både i jordbrukslandskapet och i gröna bostadsområden. Om det finns en mängd av maskrosor kan man kalla det en dragväxt. Att låta maskrosor blomma i gräsmattan är inte svårt, men för att det ska bli ett drag bör det vara en stor mängd. Under den tid som äppelträd och andra fruktträd blommar kan maskros konkurrera ut pollineringen av fruktträden ifall det är alltför mycket maskrosor. Detsamma gäller för bärbuskar.
Om du har en trädgård eller en kolonilott och vill skapa en bra miljö för honungsbin och andra pollinatörer så är det mängden av blommor som är avgörande. En sälg, lönn och lind ger när de blommar i regel många blommor. Detsamma gäller för fruktträd och bärbuskar. Att komplettera med vårlökar som krokus, sommarblommor som blåklint och en perenn som höstaster ökar pollen- och nektartillgången.
Styrelse Sollentuna Biodlarförening
Monique, Eva, Tomas, Ingegerd, Thomas, Johan & Akos