Informationsbrev Sollentuna biodlare

9 maj 2024


Innehåll


Styrelse rapporterar

Bakom kulisserna har styrelsen de senaste månader jobbat många timmar och här kommer en kort rapport av vad vi gör för föreningen och biodlingen.

Onsdag 6 mars höll Eva och Göran en föreläsning på Hersby hembygdsgård om bin och biodling för allmänheten.

Styrelsemedlemmar hade sett till att det fanns många lappar på anslagstavlor runt om i Sollentuna, den fanns annonserad på Studieförbund Vuxenskolans hemsida och på vår nya Facebook sida för allmänheten: Sollentuna Biodlarförening. Gå gärna in på den och gilla/följa sidan så att vi kan sprida vad föreningen gör och att intresset för biodling sprids.

För att kunna ha kontakt med varandra och kunna prata bin, att vara tillgänglig för medlemmar för hjälp har vi de senaste månader haft några vad vi kallar för Digital drop-in fika. Förutom en gång när jag, Monique, hade glömt att skicka ut en påminnelse, var det drygt en handfull medlemmar som kom varje gång. Vi pratade om allt möjligt som hänger ihop med biodling och vi, styrelsen, fick hjälp med att hitta en lokal när vi inte kunde vara i en av kommunens lokaler för vår medlemsträff måndag 15 april. Vi vill tacka alla för de trevliga kvällar och intressanta diskussioner samt föreslag på lokaler.

Årets första medlemsträff var 15:e april i Runbackaskolans matsal. Vi pratade om utvintring, vad det innebär och skötselplan. Under följande fikat var det livliga diskussioner och utbyte av erfarenheter.

Mer om skötselplanen för föreningskuporna finns att läsa på föreningens hemsida: https://sollentunabiodlare.se/skotsel-foreningskupor/

Efter några års uppehåll har vi börjat ge kurser i egen regi. På grundkursen har vi fem deltagare och har hunnit halvvägs genom programmet. Kursdeltagarna är väldigt engagerade, nyfikna och de ser framemot den praktiska delen när vi äntligen kan gå in i kuporna och de kan bekanta sig med kupans invånare.

Bilden visar bilen fullpackad med allt möjligt material som användes när vi pratade om bikupor, bigården och utrustning.

Lördag 27:e april höll vi en repetition/fortsättningskurs där vi bland annat repeterade binas anatomi, året i bigården samt honungshantering

Vi började dock dagen med att gå igenom vad honung egentligen är och vad det innebär.

Föreningsbigård

Tyvärr har ett av föreningens samhälle inte överlevt vintern, men i den andra sågs drottningen (se bilden), fanns ägg och yngel. Detta samhälle var starkt, arbetarna bär in pollen och samhället har tillräckligt med foder och ser fräscht ut, vilket är glädjande.

Ett syfte med att ha föreningsbikupor är för utbildning av befintliga medlemmar och vid kurser. De kuporna på Hersby hembygdsgård är trågkupor och lämpar sig inte så bra för ändamålet då de flesta av oss har uppstaplingskupor som är lättare att jobba med. Så vi håller på att i samarbete med Slöjdgillet som har sin stuga på andra sidan vägen hitta ett ställe där vi kan ställa ett par kupor. Bilden högst upp är de kuporna och samhälle som är tänkt att flytta dit.

Om allt går i lås så ska vi inviga bigården vid en trivselträff hos Slöjdgillet tisdag 21 maj kl. 18.

Kommande evenemang

Nu våren äntligen kommer i gång och temperaturen stiger, är det dags igen för träffarna utomhus:

  • Tisdag 21 maj kl. 18-20: Hersby hembygdsgård: Etablering av ny bigård hos slöjdgillet
  • Måndag 3 juni j kl. 18-20: Hersby hembygdsgård
  • Tisdag 18 juni kl. 18-20
  • Onsdag 10 juli kl. 18-20
  • Torsdag 8 augusti kl. 18-20
  • Onsdag 21 augusti kl. 18-20

Vi skulle gärna komma ut till medlemmarnas bigårdar för att se hur ni har det ute i kommunen. Skulle du vilja ta emot oss på en av ovanstående datum kan du kontakta mig, Monique, via epost: monique@sollentunabiodlare.se

  • Lördag 1 juli kl. 11-14: Evas dag på Ljusterö
    Traditionen fortsätter och i år är vi välkomna hos Eva och Göran på Ljusterö. För att underlätta resan samåker vi så mycket som möjligt.
    Vill du vara med kan du anmäla dig till goran.westin@sollentunabiodlare.se.
    Som alltid bjuds på grillning efter (om möjligt) delning av ett samhälle tillsammans.
  • Torsdag 6 juni kl. 12.30-16.30: Nationaldagen i Edsbergspark
    Sollentuna biodlarförening deltar som vi har gjort i många år vid nationaldagsfirandet i Edsbergsparken. Vi behöver några som vill hjälpa till och prata om bin, hjälper sälja honung och företräder föreningen. Är du intresserad vänligen mejla till monique@sollentunabiodlare.se

Prov amerikansk yngelröta

2019 genomförde Sollentuna Biodlarförening ett samlingsprov för att säkerställa att det inte fanns amerikansk yngelröta eller -sporer i Sollentuna kommun efter utbrottet i Sigtuna.

Förra årets utbrott i Vallentuna kom skrämmande nära, och där det är nu fem år sedan bina i Sollentuna testades ska vi i år genomföra ett prov som skickas till Mellifera Veterinärtjänst för screening för att vara säker att det inte finns några sporer av amerikansk yngelröta i Sollentuna som kan leda till ett utbrott.

Då det är viktigt att alla medlemmar som har kupor i Sollentuna och Upplands Väsby deltar och gör det samtidigt har styrelsen planerat att samla in proverna innan sommaren. Det innebär att vi vill att ni tar biprover nu i maj.

Provtagningen är enkel och kan genomföras när du i maj ändå är inne i bikupan/bikuporna:

  • Ta cirka 20 bin från varje kupa
  • Stoppa dem i frysen för att avliva bina
  • När bina är döda kan man lägga alla från samma bigård i ett kuvert med ditt namn, bigårdens postnummer och antal bikupor
  • Förvara kuverten i frysen tills det är dags att samla proverna. Det finns möjlighet att lämna proverna vid träffarna i maj och början av juni.

Binyheter

Kan en robot göra ett bättre jobb än biodlaren?

Ja, det hävdar det israeliska start up-företaget Beewise. Företaget har byggt en robotiserad lösning som övervakar bisamhällena 24 timmar om dygnet med hjälp av artificiell intelligens, AI. Programvaran som styr roboten kan automatiskt förse samhället med foder och vatten, men också bekämpa sjukdomsutbrott och skörda honung.

Programvaran kan också varsla biodlaren (jo, det behövs fortfarande en sådan) som sedan med hjälp av roboten kan vidta vissa åtgärder utan att själv behöva vara på plats fysiskt. I Israel dör så mycket som s20-30 procent av alla bisamhällen varje år på grund av sjukdomar, parasiter och miljögifter, och Beewise hoppas att deras framtagna lösning ska leda till att fler samhällen kan överleva. (Källa: Euronews/AFP)

Experiment med biodling som verktyg inom psykiatrin

På den grekiska ön Leros bedrivs ett intressant projekt där biodling används som ett verktyg i vården av patienter med olika psykiatriska problem. Patienter från öns psykiatriska klinik får ägna sig med biodling under ledning av professionella biodlare och med stöd av läkare och sköterskor från kliniken.

Projektet, som pågått i två decennier, uppges vara unikt i sitt slag och har bland annat lett till att ett flertal patienter som varit inskrivna på kliniken kunnat slussas ut i samhället. ”Biodlingen ger patienterna en ökad självkänsla, som gör att de mår bättre”, säger projektledaren Andreas Georgiou. (Källa: Euronews/AFP)

Styrelse Sollentuna Biodlarförening
Monique, Eva, Johan, Tomas, Göran, Akos & Madeleine