Informationsbrev Sollentuna biodlare
8 oktober 2024
Innehåll
- Kallelse till årsmöte
- Honungsbedömning
- Föreningens godaste honung
- Föreläsning av bitillsynsman Martin Kruså om utbrottet av AY i Väsby och Vallentuna
- Årsrapport 2024
- Biprov
- Kommande evenemang
- Medlemsträffar
- Marknader
Årsmöte måndag 4 november 2024 kl. 18.30-21 i Runbackaskolan
Härmed kallar Sollentuna Biodlarförenings styrelse stadgeenligt till årsmöte 2024.
- Årsmötet kommer att hållas i Runbackaskolan (Kornettvägen 42) i Viby: https://sollentunabiodlare.se/platser/runbackaskolan/
- Föredragningslistan samt de möteshandlingarna som är färdiga finns att läsa på https://sollentunabiodlare.se/evenemang/arsmote-2024/). Resten publiceras på evenemangets sida allt eftersom de blir färdiga och skickas samlad via e-post till medlemmarna veckan innan årsmötet.
Föredragningslistan med bilagor kommer inte att finnas i pappersform på årsmötet. Vi kommer dock att visa föredragningslistan och bilagorna med en projektor.
Efter årsmötet bjuder vi på kaffe/te och tårta och i år kommer vår bitillsynsman Martin Kruså hålla ett föredrag om utbrotten i Upplands Väsby och Vallentuna.
Honungsbedömning
Vill du ha din honung bedömd (till exempel för att kunna köpa SBR:s etiketter eller locksäkring eller för att kunna delta på marknader under SBF:s ansvar) ska du ta med en burk honung till årsmötet. Kom gärna kring kl. 18:15 så vi kan börja med årsmöte kl. 18.30.
Du ska samtidigt lämna Honungsbedömningskortet som du hittar i Bitidningen eller kan ladda ner från SBR:s hemsida: https://www.biodlarna.se/app/uploads/2024/06/Bedomningskort-2024_ifyllbart.pdf (medlemsnummer står på baksidan av Bitidningen).
Du behöver ha utfört Bihusesyn för att kunna lämna in honung för bedömning (se bedömningskort). Bihusesyn hittar du i Bitidningens aprilnummer eller så kan du ladda ner den från SBR:s hemsida: https://www.biodlarna.se/app/uploads/2024/03/Bihusesynen-2024_webben_ifyllbar.pdf
Mer information om honungsbedömning kan du läsa i Honungsbedömningsreglemente 2024.
Föreningens godaste honung
Nytt för i år är att vi gärna vill att ni lämnar in en burk honung och att vi tillsammans utser föreningens godaste honung (OBS! ska vara en annan burk än den som lämnas in för honungsbedömningen och den får ha en etikett).
Det ska gå till så här: ni lämnar in en burk honung (kom gärna kring kl. 18:15 så vi kan börja med årsmötet kl. 18.30) och under fikat, efter årsmötet, innan föreläsningen får alla smaka och ge en röst till den honungen som du tycker är godast. Den som får flest röstar blir föreningens godaste honung.
Föreläsning av bitillsynsman Martin Kruså om utbrottet av AY i Väsby och Vallentuna
Efter fikat kommer vår bitillsynsman Martin berätta om utbrottet av amerikansk yngelröta som ledde till inrättningen av skyddszonen i norra Sollentuna och övervakningszonen i den största delen av Sollentuna.
Årsrapport 2024
Och det är dags igen att lämna in årsrapport. Årsrapporten ger statistik och kunskap samt är underlag för EU-bidrag till svensk biodling. Det är därför viktigt att alla medlemmar lämnar in rapporten – även om du inte har bin.
Det finns två sätt att lämna in årsrapporten:
- Fyll i formuläret på https://forms.gle/G7LyQKchbTSVShQq6
- Fyll i nedanstående tabell och skicka till monique@sollentunabiodlare.se:
Namn: | |
Invintrade samhälle 2023: | st. |
Vinterförluster: *) | st. |
Invintrade samhälle 2024: | st. |
Honungsskörd total i kilogram: | kg |
*) räknas från avslutning av invintring och fram till första dragperioden på vårkanten
Rapporten är viktig eftersom den utgör underlag för de EU-medel som svensk biodling får.
En orsak till att Sverige får mindre bidrag än andra EU-länder är att mindre än hälften av Sveriges biodlare svarar på enkäten.
Biprov
Med anledning av utbrottet av amerikansk yngelröta i Upplands Väsby och Vallentuna, har vi samlat in biprover. Det kom in 71 prover som delades upp i sju samlingsprov. Varje samlingsprov innehåller tio bigårdar (en har elva).
Jag tog tio bin från varje biprov (ni som har lämnat in alla bin i en och samma prov men har flera kupor, har jag tagit antalet bikupor gånger 10) så att samlingsproven innehåller ungefär 100 bin.
Bilden högst upp visar alla prover (på bekvämt avstånd iakttagen av Freddie som är rädd för bin, även om de är döda).
Den här bilden visar när jag räknar bin för samlingsproven (jag stod vid frysen så att bina inte skulle tina upp).
De sju kuverten lämnades med frysklampar i ett vadderat kuvert till Emmy Sundström från Mellifera Veterinärtjänst.
Kommande evenemang
Medlemsträffar
Måndag 4 november kl. 18.30-21:
Årsmöte, inlämning av honung för bedömning (kom gärna kring kl. 18.15) föreningens godaste honung och föreläsning av bitillsynsmannen Martin Kruså om årets utbrott av amerikansk yngelröta i Vallentuna och Upplands Väsby
Plats: Runbackaskolan, Kornettvägen 42, 192 73 Sollentuna
Lördag 16 november kl. 11.00-14.30:
Varroatåg
Plats: Hersby hembygdsgård, Lillhersbyvägen 1, 191 45 Sollentuna
Marknader
Söndag 10 december kl. 12-15: Julmarknad på Hersby hembygdsgård
För att kunna sälja din honung på dessa marknader, behöver den vara bedömd och godkänd antingen 2023 eller i år (se avsnitt Honungsbedömning). Dessutom ska du förse din honung med en etikett enligt livsmedelsverkets regler samt försegla den med en locksäkring. Vilka krav som ställs på etiketten kan du läsa på https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/faktablad/markning-av-honung.pdf
Vi vill inte konkurrera på pris, utan sätter priser baserat på burkstorlek:
- 250 gr: 75 kr
- 350 gr: 85 kr
- 500 gr: 110 kr
- 700 gr: 135 kr
Vill du sälja din honung på ett av de ovanstående evenemangen är du välkommen att anmäla dig till Monique på monique@sollentunabiodlare.se
Styrelse Sollentuna Biodlarförening
Monique, Eva, Johan, Tomas, Akos, Göran & Madeleine